KLIK-opdracht

De moskee van het cultureel centrum Averroès

Bekijk ook de afspeellijst: KLIK

Op vrijdag verzamelen moslims zich in de moskee voor het gebed. Het geloof van de moslims is de islam. Ze geloven in één God die ze Allah noemen. Ook geloven ze in vele profeten. Hiervan is Mohammed de laatste profeet. Mohammed is volgens hun de boodschapper van God. Hij heeft namelijk de islam doorgegeven aan moslims.

Hoe herken je een moskee?

Sommige moskeeën hebben aan de buitenkant een minaret. Dat is een torentje waarin de gelovigen worden opgeroepen voor het gebed. De moskee in Jette heeft dat niet. Deze moskee kan je aan de buitenkant bijna niet onderscheiden van de gewone huizen ernaast.

Binnenin de moskee zijn overal tapijten om te bidden, want moslims bidden op de grond in de richting van Mekka. Mekka is voor hen een heilige plek, omdat daar de profeet Mohammed is geboren. In de moskee kan je ook de Koran lezen, hun heilige boek.

Naast tapijten en boeken is er ook een minbar, een hoge stoel waar de imam vrijdag een preek geeft voor het gebed. In sommige moskees vind je ook een mihrab. Dit is een muur met een boog die de gebedsrichting (of de qibla) aangeeft. Door de ronding is er een echo te horen van het gebed, waardoor dit goed te horen is. Tijdens het gebed gaat de imam (= de geestelijke leider van de moslims) vooraan in de mihrab zitten.

Wist je dat...

  • de islam historisch gezien geen symbool heeft? Soms gebruiken ze een maan en een ster als symbool. De maan staat voor het begin van een nieuwe maand op de islamitische kalender, en de 5-puntige ster staat voor de 5 pijlers van de islam.

  • moslims 5 keer per dag bidden?

  • Eid al-Fitr (Suikerfeest) en het Eid al-Adha (Offerfeest) de belangrijkste feestdagen zijn voor moslims?

    • Tijdens het Eid al-Fitr vieren ze het einde van de ramadan. Dan doet men een speciaal gebed.

    • Bij Eid al-Adha moeten ze een schaap slachten in de naam van Allah. In sommige landen is het verboden en mogen ze dit dus niet doen.