KLIK

Een gesprek met burgemeester Kompany over Congo

© BS Pistache
| Burgemeester Kompany op bezoek in de klas.

Pierre Kompany is niet alleen de vader van RSCA-trainer Vincent Kompany maar ook de eerste zwarte en Congolese burgemeester in ons land. De burgemeester bracht in maart een bezoek aan basisschool Pistache en vertelde hoe het leven in Congo was toen hij er woonde en hoe het was om naar België te verhuizen.

Leven in Congo

Pierre Kompany werd in Bukavu geboren op 8 september 1947.👶🏾 Hij woonde in Kinshasa en op nog een aantal andere plaatsen. Hij moest vaak verhuizen. Toen hij ouder was, studeerde hij in Kinshasa aan de universiteit.📚

Het leven was niet altijd makkelijk, vertelde hij ons. President Mobutu was aan de macht en hij was een dictator. Wanneer je protesteerde of niet op hem stemde, werd je zwaar gestraft.❌

Burgemeester Kompany was het niet eens met de regels van Mobutu en ging daarom samen met sommige studenten protesteren.🗣️ Daardoor zat hij één jaar in de gevangenis.

Toen hij weer vrij kwam, vond hij dat het te gevaarlijk werd om in Congo te blijven. Hij besliste om naar België te vluchten.

In België

Burgemeester Kompany kwam naar België zodat hij zijn diploma voor ingenieur kon halen. Hij werkte ook vijf jaar als taxichauffeur.🚕

Nadat hij zijn diploma behaalde, werd hij ingenieur.📐 Hij kreeg 3 kinderen 👶🏾👶🏾👶🏾, waaronder de bekende voetballer en RSCA-trainer Vincent Kompany.

In 2018 werd Pierre Kompany burgemeester van de gemeente Ganshoren en daarmee ook de eerste zwarte burgemeester van ons land.🤵🏾

In de klas in basisschool Pistache

BRUZZKet was er bij toen burgemeester Kompany op bezoek kwam in de klas en maakte er deze reportage over. 👇🏽 Het volledige artikel kan je ook op onze site lezen door op de link te klikken.

De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van basisschool Pistache uit Schaarbeek gingen op zoek naar de koloniale sporen van Congo in Brussel en dachten na over hoe we met dat verleden moeten omgaan.