KLIK

In de sporen van ons koloniaal verleden in Brussel

© Cheri Cherin, 2004

In maart zouden koning Filip en koningin Mathilde normaal gezien een bezoek aan Congo brengen (maar dat werd uitgesteld door de oorlog in Oekraïne). Het koningspaar 👑 plant zo'n bezoek aan Congo natuurlijk niet zomaar. Het Afrikaanse land was lange tijd een kolonie van België. Van dat koloniale verleden zijn nog heel wat sporen terug te vinden in ons land.

De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van basisschool Pistache uit Schaarbeek gingen op zoek naar die sporen en dachten na over hoe we met dat verleden 🕰️ moeten omgaan.

Het resultaat van hun zoektocht vind je in dit dossier. 👇

Een beetje geschiedenis

Congo was een Belgische kolonie van 1885 tot 1960. Hoe ging dat in zijn werk en hoe zag Congo eruit in de periode daarvoor? Wij doken in het verleden.

Burgemeester Pierre Kompany

Pierre Kompany is niet alleen de vader van RSCA-trainer Vincent Kompany maar ook de eerste zwarte en Congolese burgemeester in ons land. Wij nodigden hem uit in onze klas.

Op stap in Matongé

Wist je dat er een Congolese wijk bestaat in Brussel? Dat is de Matongé-wijk in Elsene en daar gingen wij met de klas op pad.

Congolees gerecht

Niets beter om je onder te dompelen in een land en haar cultuur dan via haar keuken. Wij vonden dit heerlijke gerecht dat je makkelijk zelf kan maken.

OPINIE: wat nu?

We dachten met onze klas na over manieren om met de sporen van ons koloniaal verleden in het straatbeeld om te gaan. Dit zijn onze ideeën.

Doe-tip: Africamuseum in Tervuren

Als je meer te weten wilt komen over het leven in Congo, dan moet je zeker een bezoekje brengen aan het Africamuseum in Tervuren. Wij gingen ook al eens kijken.