KLIK

Opinie: wat met het koloniale verleden?

© BS Pistache

De laatste tijd is er heel wat te doen geweest rond hoe we moeten omgaan met ons koloniaal verleden. 🗣️ Ook de derde graad van basisschool Pistache sprak hierover in de klas en komt met deze voorstellen.

In België komt er een parlementaire commissie die moet nadenken over wat er met de sporen van ons koloniaal verleden 🕰️ moeten gebeuren.

Wij vinden dat we het verleden moeten onthouden, en we goed moeten nadenken over wat goed en slecht is. Hierdoor zullen er hopelijk niet meer dezelfde fouten gemaakt worden.

Onze voorstellen

We dachten met onze klas na over manieren om met de sporen van ons koloniaal verleden in het straatbeeld om te gaan.

💡 Dit zijn onze ideeën:

  1. Er moet bij de standbeelden en straatnamen die met het koloniaal verleden te maken hebben in het groot uitleg komen. 📝 Ook het slechte moet uitgelegd worden. Als we de straatnamen en standbeelden weghalen, zullen we misschien minder nadenken over wat er gebeurd is.
  2. De standbeelden moeten wat lager tegen de grond gezet worden. Als ze hoog staan, lijkt het alsof de personen die worden uitgebeeld belangrijker zijn dan jou terwijl dat niet zo is.
  3. We zouden de 🖼️ kunst die gestolen werd, kunnen bijhouden met de juiste uitleg. Maar indien Afrika of Congo de kunst terug zou willen, moeten we die ook teruggeven.

Wist je dat?

Koning Filip is de eerste Belgische koning die sorry 🙇 gezegd heeft voor de slechte dingen die in Congo gebeurd zijn.

Het bezoek van koning Filip en koningin Mathilde aan Congo in maart was bedoeld om na te denken hoe België en Congo beter kunnen samenwerken, maar dat bezoek is tijdelijk uitgesteld door de oorlog in Oekraïne. Het koningspaar plant om later dit jaar naar Congo te reizen.

De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van basisschool Pistache uit Schaarbeek gingen op zoek naar de koloniale sporen van Congo in Brussel en dachten na over hoe we met dat verleden moeten omgaan.