KLIK

Op stap in de Matongé-wijk

© BRUZZ

Wist je dat er een Congolese wijk bestaat in Brussel? Dat is de Matongé-wijk. De vijfde en zesdejaars van basisschool Pistache gingen op pad in deze wijk.

20220428_matongewijk_pistache.png
© BS Pistache

De Matongé-wijk in Brussel ligt in Elsene tussen de Waversesteenweg en de Elsensesteenweg, dicht bij de Naamsepoort. De naamt van de wijk komt van een buurt in Kinshasa, de hoofdstad van Congo.

Hoe ontstond de wijk?

Vanaf de jaren 1960 kwamen er veel diplomaten en studenten 👨🏾‍🎓 👩🏾‍🎓 uit Congo naar Brussel. Ze verbleven in het ‘Maison Africaine’. Naast studenten en diplomaten kwamen ook handelaars naar Brussel. Eén van die handelaars opende in de wijk een stoffenwinkel die hij Matongé noemde. Die naam werd later aan heel de wijk gegeven.

Matongé vandaag

Vandaag wonen er mensen van over de hele wereld in de Matongé-wijk.

In Matongé vind je veel Afrikaanse winkels met voeding, kleding, ... Er zijn ook traditionele Afrikaanse restaurantjes en cafés. Je vindt er ook veel kappers waar je een typisch Afrikaans kapsel kunt laten kappen.💇🏽‍♂️

Het is een kleurrijke buurt waar tijdens de zomer, maar ook winter veel mensen op straat zijn. Je hoort er ook veel Afrikaanse muziek.

20220428_matongewijk_pistache02.png
© BS Pistache
| Op stap in de Matonge-wijk in Elsene.

De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van basisschool Pistache uit Schaarbeek gingen op zoek naar de koloniale sporen van Congo in Brussel en dachten na over hoe we met dat verleden moeten omgaan.