KLIK

De actualiteit door de ogen van basisschool Floréal

In het nieuws van 5L uit basisschool Floréal: er werd een lichaam gevonden aan het winkelcentrum Docks, de discussie over zwarte piet laait weer op en de gele hesjes protesteren in Parijs.

  • Nieuwsfeit 1: Moord aan Docks?

Begin vorige week werd er aan Docks een lichaam gevonden. De politie onderzoekt de zaak.

  • Nieuwsfeit 2: Zwarte Piet is weer in het land

In Nederland zijn er dit jaar opnieuw veel betogingen voor en tegen Zwarte Piet. Ook in België discussiëren mensen over de vraag of Zwarte Piet wel of niet met racisme te maken heeft. Kinderen hebben niet altijd op dezelfde manier naar Zwarte Piet gekeken.

Wat vinden wij ervan?

Camille en Alia: "Ik zou willen dat Zwarte Pieten soms helemaal zwart zijn, soms een beetje wit, en soms een beetje zwart. Zo worden geen kinderen hiermee gepest."

Julia: "Of het racistisch is, weet ik niet. Ze springen door een schoorsteen en worden zwart... dat lijkt me normaal. Maar als je enkel een zwarte huidskleur gebruikt, denken mensen misschien terug aan de tijd waar de zwarte mensen slaven waren."

Esteven: "Ik vind het niet racistisch, het is gewoon een feest. Maar ik denk wel aan de Franse naam: Père Fouettard. Dit is helemaal geen lieve naam voor een persoon die altijd zwart getekend is: wie slaat nu kinderen?"

Nina en Sam: "De traditie van Sint en Piet is superleuk, we willen het niet kwijt. Maar we kunnen het moderner maken, bv. door het Roetpieten te noemen."

  • Nieuwsfeit 3: De gele hesjes

De 'gele hesjes' protesteren tegen de dure prijzen van benzine en diesel. In grote groepen betogen ze in Parijs. Dit loopt soms uit de hand.

  • MEER WETEN OVER DE GELE HESJES?

Dat kan hier.

Lees meer over